Kasviksemme kaudella 2020

Löydä uudestaan kotimaisten kasvisten mahtava kirjo ja makumaailma! Vihannestuotannossa tärkeänä pidämme sitä, että saamme tarjota paikallisesti tuotettuna laajan valikoiman kotimaisia vihanneksia. Pientuotantona pystymme yksilöllisesti valitsemaan maukkaita ja harvinaisempia lajikkeita, sekä toteuttamaan kasvatuksen luontoa kunnioittaen. Kasvimaa on luomuvalvonnan piirissä.

Valikoimamme satokaudella 2020 on seuraava:

Peruna, Lajike Annabelle. Siiklin tapainen erittäin maukas ja monikäyttöinen yleislajike. Varhaisperuna.

Nauris, Lajike: Kaskinauris, Enon kanta. Värikäs ja maukas historiallinen naurislajike, joista osa väriltään lilaa, osa keltaisia. Sopii naposteltavaksi sellaisenaan tai erittäin maukas esim. uunijuureksena. Tiesitkö: Nauris on Suomen varhaisin viljelty vihannes ja ensimmäisiä vientituotteitamme jo keskiajalla.

Silpoydinherne, lajike Onward. Makea, perinteinen hernelajike.

Retiisi, lajikkeet Rudi (punainen) ja Eiszapfen (valkoinen). Satokauden ensimmäisenä kypsyvä kasvis, jonka toinen sato kypsyy syksyllä. Piristys salaatteihin ja vaikka ruisleivän päälle.

Keltasipuli, Lajike Stuttgarter. Keskikesällä toimitamme sipulit nippuina, jolloin voit hyödyntää myös varret. Loppukaudesta sipulit toimitetaan varastokuivattuina.

Punasipuli. Lajike Red Baron. Keltasipulia miedompi sipuli, joka tuo värikkyyttä ruuanlaittoon.

Valkosipuli, Lajikkeet Termidore ja Aleksandra. Miksi mennä merta edemmäksi (Kiinaan) valkosipulia pyytämään, kun voit saada luomusti kasvatetun aromikkaamman paikallisen vaihtoehdon. Valkosipulit on istutettu jo viime syksynä ja valmistuvat satolaatikoihin heti heinäkuusta alkaen.

Pensaspapu. Lajikkeet: Marona, Purple Teepee ja Helios. Pensaspapu on tuoreena erittäin maukas ja helppo lisuke moneen ruokaan. Proteiinin ja kuidun lähde. Lajikkeita yhdistämällä saadaan näyttävä värivalikoima (vihreä, keltainen ja lila). Suosikki pikaresepti: 5 minuutin ryöppäys ja sen jälkeen pari minuuttia runsaassa voissa paistinpannulla.

Tomaatti, lajikkeet Ruthje ja Philamina. Erittäin maukkaita kirsikka- ja coctailtomaatteja. Kesän helteillä kypsinä poimittuina ovat kuin karkkikaupan hyllyltä.

Punajuuri. Monipuolinen kivennäisaineiden lähde. Luomupunajuuressa on vähemmän luontaisia nitraatteja kuin tavanomaisesti tuotetussa!

Raitajuuri. Punajuuren kaltainen maltoltaan raidallinen ja maultaan miedompi juures. Ei värjää!

Porkkana, lajikkeet Rodelika ja Nantes/Milan. Vasta nostetussa multaporkkanassa on maku ja aromit omaa luokkaansa!

Lanttu. Erinomainen c-vitamiinin lähde. Perinteinen keitto- ja uunijuures, joka maistuu myös naposteltavana!

Palsternakka. Satokauden myöhäisimpiä juureksia. Pähkinäinen ja makea juures, jonka aromikkuus pääsee parhaiten oikeuksiinsa uunissa tai pannulla kypsennettäessä.

Maa-artisokka. Satokauden viimeinen kasvis, joka voidaan nostaa myös vasta talven jälkeen! Hienostunut maultaan. Kokkaussuositus: maa-artisokkarisotto.

Lehtikaali. Valikoimassamme sekä vihreä että punainen lajike. Tuottoisa kasvis heinäkuulta aina ensimmäisiin pakkasiin asti. Antaa makua useisiin kasviskeittoihin, kypsyy pannulla (valkosipulin maustamana) nopeaksi lisukkeeksi tai paahtuu uunissa rapeiksi sipseiksi. Voi myös kuivattaa jauheeksi!

Palmukaali. Lehtikaalin tapainen mutta näyttävämpi ja aromikkaampi sukulainen, jossa parempi purutuntuma. Ravinnerikas!

Kyssäkaali, lajikkeet Azur Star (lila) ja Blaro (vihreä). Makea naurismainen kaali. Napostele, raasta tai kypsennä!

Kurttukaali eli savoijinkaali, lajike Smaragd. Näyttävä kaali, joka kypsyy nopeammin kuin keräkaali ja on maultaan miedompi.

Kesäkurpitsa, lajikkeet Cocozelle Von Tripolis ja Zuboda.

Lisäksi kasvatamme pieniä eriä seuraavia kasviksia, joita saatavilla vaihtelevasti ja jotka sadon onnistuessa löytävät tiensä myös satolaatikkoihin:

  • Sokerimaissi
  • Fenkoli
  • Avomaan kurkku
  • Yrttejä: tilli, persilja, oregano, basilika
  • Mangoldi
  • Värillinen erikoisperuna Blue Congo
  • Syötävät kukat